Τα εκκλησιαστικά και τα μοναστηριακά έπιπλα έχουν γίνει σίγουρα ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι σπάνιο πλέον να τα βλέπουμε σε κουζίνες και σαλόνια σε σπίτια σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι κυρίως το γεγονός ότι είναι πολύ όμορφα εμφανισιακά αλλά ταυτόχρονα και πολύ απλά και φυσικά, οπότε και είναι απόλυτα συμβατά με τις πιο σύγχρονες αλλά και διαχρονικές τάσεις της διακόσμησης εσωτερικών χώρων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλοι να ξέρουμε κάποια πράγματα γι’ αυτά και να θέλουμε να μάθουμε και λίγα περισσότερα.

Μπορεί λοιπόν το ενδιαφέρον για τα εκκλησιαστικά και μοναστηριακά έπιπλα να έχει αυξηθεί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποια πράγματα που φαίνεται πως πολλοί απλά αγνοούν σχετικά με αυτά τα τόσο μοναδικά έπιπλα. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα πράγματα για να μην υπάρχουν παρανοήσεις και γενικά παρεξηγήσεις σχετικά με τα μοναστηριακά κι εκκλησιαστικά έπιπλα.

Δεν έχουν έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα

Μπορεί ακούγοντας τους όρους μοναστηριακό κι εκκλησιαστικό για ένα έπιπλο να νομίζει κανείς ότι πρόκειται για κάτι που έχει θέση μόνο στο σπίτι ή το γραφείο κάποιου βαθιά θρησκευόμενου κι ευσεβή ατόμου, αλλά αυτό δεν ισχύει. Ειδικά τα μοναστηριακά έπιπλα, είναι φυσικά, απλά και λιτά και δεν φαίνεται καθόλου ο όποιος θρησκευτικός τους χαρακτήρας. Όσον αφορά τα εκκλησιαστικά έπιπλα τώρα, είναι αλήθεια ότι οι περίτεχνες παραστάσεις τους συχνά παραπέμπουν στην Χριστιανική πίστη, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο, υπάρχουν και κομμάτια η διακόσμηση των οποίων είναι «ουδέτερη» και αυτά θα τα βρείτε στις περισσότερες βιοτεχνίες κι εργαστήρια επίπλων.

Δεν τα φτιάχνουν μοναχοί ή παπάδες

Σεν αντίθεση με αυτό που πιστεύουν αρκετοί, τα περισσότερα μοναστηριακά κι εκκλησιαστικά έπιπλα που θα βρείτε στο εμπόριο έχουν κατασκευαστεί από κάποιον εξειδικευμένο και πολύ επιδέξιο τεχνίτη σε κάποιο εργαστήριο ξυλουργικής ή σε κάποιο μικρό επιπλοποιείο. Αυτά που κατασκευάζονται από μοναχούς και άλλους ιερωμένους είναι πολύ λίγα και θα τα βρείτε κυρίως στα ίδια τα μοναστήρια ή τους ναούς καθώς και σε ΠΟΛΥ εξειδικευμένα καταστήματα επίπλων κι εκκλησιαστικών ειδών.

Αρκετά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εξωτερικό χώρο

Εντάξει, εννοείται ότι μία εκκλησιαστική καρέκλα με βελούδινη πλάτη και αναπαυτικό κάθισμα με μαξιλάρι δεν μπορεί να αντέξει την έκθεση στα στοιχεία της φύσης και το ίδιο ισχύει και για τα τραπέζια με περίτεχνα σκαλισμένες παραστάσεις. Ωστόσο, σχεδόν όλα τα μοναστηριακά έπιπλα είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν στη ταλαιπωρία, οπότε και μπορείτε να τα τοποθετήσετε τόσο μέσα στο σπίτι σας όσο και στη βεράντα ή την αυλή σας. Λόγω του απλού και φυσικού τους design μάλιστα είναι σίγουρο ότι θα «δέσουν» πολύ ωραία με τον χώρο, γι’ αυτό και άλλωστε τα προτιμούν πολλοί διακοσμητές όταν δουλεύουν σε κάποια μεγάλη αυλή.

Οι τιμές τους δεν είναι τόσο τσουχτερές

Τέλος, αυτό που δεν ξέρουν πολλοί οι οποίοι είναι και διστακτικοί όσον αφορά την αγορά τέτοιων επίπλων, είναι το γεγονός ότι δεν είναι και τόσο ακριβά. Οι τιμές τους μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερες από αυτές παρόμοιων «απλών» επίπλων, αλλά η ποιότητα κατασκευής και η ανθεκτικότητα των εκκλησιαστικών και μοναστηριακών επίπλων είναι σίγουρα πολύ ανώτερη, οπότε και δικαιολογείται αυτή η διαφορά στη τιμή. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος των εν λόγω επίπλων δεν είναι απαγορευτικό.

Θα τα βρείτε εύκολα

Όπως είπαμε και πριν, τα εκκλησιαστικά και τα μοναστηριακά έπιπλα είναι πολύ δημοφιλή, οπότε και είναι εύκολο να τα βρείτε και μάλιστα σε σχετικά μεγάλη ποικιλία. Απλά κάντε μία σύντομη έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο και θα εντυπωσιαστείτε από το πλήθος αλλά και την ποικιλία των αποτελεσμάτων.